De ce protejam lemnul ?

Clasic sau modern, posibilitatile de prelucrare sunt diferite pentru fiecare tip de lemn.
De ce trebuie sa protejam lemnul?

Factorii atmosferici si cei biologici sunt cei care vin in contact cu lemnul si ii deterioreaza calitatile.

Factorii atmosferici

Apa si umiditatea. Modifi­carile in continutul de apa fac lemnul sa-si modifice dimensiunile (sa se umfle sau, din contra, sa se contracte). Aceste procese, in special daca sunt repetate si au loc intr-un interval scurt de timp, provoaca fisuri in structura lemnului. Astfel, duc la scaderea rezistentei si compromit valoarea estetica. Daca nu se iau masuri de protectie corecte, o concentratie de apa din lemn mai mare de 20%, favorizeaza crearea unui mediu propice dezvoltarii agentilor daunatori, in special a ciupercilor ce vor ataca ulterior ­fibra lemnoasa.

Radiatiile UV. Razele UV distrug lignina din lemn. Lignina este componenta ce actioneaza ca un liant pentru celulele lemnoase, precum cimentul in peretele de caramida. Radiatiile ultraviolete distrug lignina. Scaderea continutului de lignina duce la slabirea structurii de suprafata a lemnului. Astfel, lemnul capata o culoare gri, devine poros si predispus la infiltratiile apei. Componentele chimice rezultate in urma descompunerii ligninei creeaza de asemenea un mediu propice dezvoltarii ciupercilor.

Temperatura. Variatiile de temperatura afecteaza in mod direct continutul de apa din structura lemnului. Umflarea sau contractia lemnului dau nastere unor forte mecanice ce contribuie la scaderea rezistentei acestuia.

Factorii Biologici

Ciupercile ataca lemnul. Lemnul netratat si umed este un mediu propice pentru dezvoltarea ciupercilor provocand degradarea acestuia. In functie de specie, acest proces se va desfasura intr-un ritm diferit si apare inca din stadiul de cherestea. Rezultatul ­final va ­fi insa acelasi – elementul din lemn este complet distrus si va necesita inlocuirea. Ciupercile fac lemnul sa capete o nuanta albastruie. Nu toate ciupercile conduc la degradarea structurii lemnului, unele dintre ele cauzand doar modi­ficari de culoare, asa-numita albastrire. Desi nu afecteaza integritatea lemnului, acestea pot reduce efi­cacitatea straturilor de protectie aplicate ulterior. In acest caz, se recomanda o pregatire riguroasa a suprafetei ce urmeaza a ­fi tratata.

Daunatorii. Insectele ce se hranesc cu lemn slabesc foarte mult integritatea fizica a acestuia. In unele cazuri, atacul este atat de agresiv incat este necesara inlocuirea in totalitate a acelei bucati de lemn.

Prin asigurarea unei protectii corespunzatoare, atat la interior, cat si la exterior, durata de viata a lemnului creste considerabil, protejandu-ne astfel investitia. Prin alegerea produsului potrivit, oferiti lemnului protectie sigura impotriva solicitarilor de zi cu zi si impotriva traficului.

andrei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *