Cum se aplica lacul de lemn

Cum se aplica lacul de lemn

Aplicarea lacului pe lemn este intotdeauna o idee buna din doua motive.In primul rand,le ofera fibrelor naturale din lemn un aspect mai dramatic.Lemnul de culoare deschisa capata un aspect mai inchis iar lemnul inchis la culoare tinde sa arate mai bogat si mai rafinat.Astfel incaperea devine mai  primitoare.In al doilea rand,lacul are proprietatea de a intra adanc in fibrele de lemn astfel oferindu-i acestuia protectie pe termen lung.Vei descoperi ca peretii,podelele si mobila ta vor capata un farmec deosebit si vor fi protejate de-a lungul timpului.

poza1

Exista doua tipuri de lac: pe baza de apa si pe baza de alcool/solvent. Primul este ecologic, astfel ca folosirea si pastrarea acestuia nu prezinta riscuri,in timp ce lacul pe baza de solvent necesita conditii speciale de ambalare dar este si cel mai des intalnit. Lacul pe baza de apa se usuca mult mai rapid si se poate dilua in functie de culoarea pe care doresti sa o obtii cu apa (mai mult lichid inseamna o culoare mai deschisa si automat o textura mai diluata).
Cel de-al doilea tip de lac este pe baza de solvent/alcool. Acesta necesita mai multa atentie, putand fi depozitat doar in recipiente rezistente la solventi. Pentru a aplica acest lac pe lemn este esential sa urmezi intocmai instructiunile care includ si normele de protectie.

Ce ai nevoie pentru acest proiect :

 

  • Lac de lemn (aici va putem recomanda un lac deosebit folosit frecvent la ambarcatiuni de lemn.Este un lac universal.Recomandat in cazul proiectelor care sunt expuse la precipitatii frecvente de tip ploaie sau inghet)
  • Smirghel ( Granulatie de 80,120,180 sau 200 in functie de stadiul finisarii)
  • Laveta fina cu microfibra (folosita in special la spalatul geamurilor)
  • Pensule
  • Laveta de bumbac (merge la fel de bine orice alta carpa curata din bumbac

Pasul 1: Slefuirea suprafetei.

Indiferenpoza2t ca reconditionati o suprafata de lemn sau lucrati cu lemn nou,slefuirea acesteia este esentiala.La slefuire este indicat sa folositi un smirghel cu o granulatie de 120 atunci cand doriti sa reconditionati o suprafata de lemn.(La suprafetele de lemn nou folositi smirghel de 80 granulatie,iar apoi tratati lemnul ca si atunci cand il reconditionati).Dupa ce indepartati imperfectiunile si slefuiti bine intreaga suprafata,sterge-ti praful si resturile de smirghel ramase.Folositi smirghelul de 180 la slefuirea suprafetei pentru a indeparta urmele lasate de cel de 120.Sterge-ti bine suprafata.

Pasul 2: Umeziti lemnul pentru a elimina aschiile de lemn desprinse.

poza31

Daca nu indepartam aschiile desprinse acum,lacul se va umfla mai tarziu.Iar daca repetam procesul de slefuire ca sa indepartam denivelarile,vom indeparta si lacul din zona respectiva.Ca sa evitam acest cerc vicios,stergeti suprafata lemnoasa cu o laveta umeda inainte de lacuire.Apa umfla fibrele de lemn,iar dupa uscare acestea raman ridicate putand astfel sa fie indepartate.(Atentie!Utilizand solvent in locul apei,fibrele de lemn nu se vor umfla)

 

Pasul 3: Aplicarea grundului (sau ulei de in) si a lacului.

poza3În cazul suprafeţelor noi de lemn netratat, primul pas este aplicarea unui grund de protecţie. În afară de rolul său protector impotriva dăunătorilor specifici lemnului,grundul are rolul de a sigila fibrele lemnul,prevenind astfel absortia inegala de lac care duce la aparitia petelor inchise la culoare.O alta varianta demna de luata in seama este utilizarea uleiului de in. Uleiul de in împiedică lemnul să se umfle la umezeală sau să se crape. Tratarea cu ulei se face prin pensulare sau cu ajutorul bidinelei, în 3 sau 4 straturi, în funcţie de puterea de absorbţie a lemnulul, după care se aplică un lac de profunzime şi se dă culoarea.

Pasul 4: Indepartati excesul de lac.

poza4Stergeti lacul in exces cu o laveta de bumbac – daca nu aveti la indemana o laveta de bumbac,puteti folosi un tricou vechi de bumbac.Din nou,aveti grija la aschiile desprinse din lemn,care pot afecta lacul.Daca lacul sa uscat prea mult,va fi dificil de inlaturat.Pentru a subtia punctele de exces de pe suprafata respectiva aplicati mai mult lac iar apoi frecati insistent.Daca lacul sa uscat prea tare,de obicei diluantul te poate ajuta in acea zona.

andrei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *